50 – 60 szt. papryczek czereśniowych
Zalewa:
- 1 l. wody
- 0,5 szklanki octu (10%)
- 2/3 szklanki cukru
- ziele angielskie
- liście laurowe
Papryczki umyć i usunąć gniazda nasienne, następnie wrzucić na gotowaną wodę na ok. 1 minutę i sparzyć. Wyjąć z wody i włożyć do wyparzonych słoików, do każdego słoika wrzucić 1 listek laurowy i dwa ziarenka ziela angielskiego. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zagotować. Gorącą zalewą zalać papryczki w słoikach. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.
Przed podaniem na stół papryczki po wyjęciu ze słoików można nafaszerować serkiem kanapkowym o smaku śmietankowym, serkiem feta, ziołowym lub według uznania. Po takim przygotowaniu papryczki można przechowywać przez kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku lub słoiku, zalewając je oliwą z oliwek.
Fot. doradcasmaku.pl