Powiat Białobrzeski przykłada dużą wagę do promocji regionu oraz podmiotów i organizacji działających na jego terenie. Z tego względu stara się wykorzystać wszelkie okazje do tego, aby zaprezentować się w regionie. Dlatego też, nie mogło zabraknąć reprezentacji Ziemi Białobrzeskiej na dwóch strategicznych wydarzeniach: Dożynkach Województwa Mazowieckiego oraz wojewódzkim etapie konkursu kulinarnego Bitwa Regionów 2023.
Wojewódzkie dziękczynienie za plony odbyło się w Bieżuniu w powiecie żuromińskim. Delegacji dożynkowej przewodniczył Bartłomiej Kowalczyk, wicestarosta białobrzeski, a delegację tworzyło KGW Szlacheckie Susanki, które po raz pierwszy wykonało wieniec dożynkowy oraz tradycyjny chleb. Spośród członków tego koła wybrano także tegorocznych starostów dożynkowych, którymi zostali Edyta Bąder oraz Mariusz Romanowski. Wieniec dożynkowy wykonano ze zbóż rodzimych pól, udekorowano kwiatami polnymi i ogrodowymi oraz owocami i warzywami. Wieniec jest symbolem ciężkiej pracy rolnika i wyrażeń wdzięczności za plony ziemi.
Kulinarne starcie i walka o laur najsmaczniejszej potrawy w województwie mazowieckim stoczyło się w malowniczej Gołotczyźnie w powiecie ciechanowskim. Możliwość udziału w szczeblu wojewódzkim to efekt zwycięstwa w etapie powiatowym. Koło Gospodyń Wiejskich Szlacheckie Susanki zachwyciło jury swoim popisowym daniem „Gęś po szlachecku z kopytkami i kulkami z buraczków”. To wykwintna kompozycja smaków, która zdobyła uznanie i przychylność jurorów oraz publiczności. Było to historyczne wydarzenie, ponieważ po raz pierwszy organizacja z naszego terenu osiągnęła ten szczebel rywalizacji.