Przejdź do treści

Powiat Radomski ma swoje gastronomiczne skarby, choć wielu może o tym nie wiedzieć. To właśnie tutaj rodzą się znakomite potrawy, którymi można się chwalić i są doceniane na całym świecie – mówił Karol Okrasa, znany polski mistrz kuchni i autor telewizyjnych programów kulinarnych. W środę, 12 marca gościł w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach, gdzie prowadził warsztaty gastronomiczne dla uczniów. 

Karol Okrasa to postać wybitna w dziedzinie kulinariów w Polsce. Jest szefem kuchni, autorem wielu programów telewizyjnych, ekspertem gastronomicznym. W Pionkach spotkał się z młodzieżą, aby opowiedzieć o swojej karierze, życiu i drodze do sukcesów. Dla uczniów klasy o profilu gastronomicznym poprowadził też warsztaty praktyczne.

Znany kucharz wychował się w Białowieży. Poszedł do szkoły gastronomicznej w Warszawie, bo… tak chciała jego mama.

– Nie planowałem być kucharzem. Kompletnie nie miałem o tym pojęcia, jednak mama uznała, że trzeba mnie zapisać do takiej szkoły i tak zrobiła – opowiadał Karol Okrasa.

Jako uczeń technikum rozpoczął praktyki w Hotelu Bristol. Był na tyle zdolny i chętny do nauki, że będąc w klasie maturalnej otrzymał tam propozycję pracy. Później, w wieku 26 lat, został szefem kuchni w prestiżowym hotelu. W 2003 roku wygrał program na casting kulinarny w TVP 1. Powstał program “Kuchnia z Okrasą” i to otworzyło mu drzwi do dalszej kariery. Obecni prowadzi własną restaurację Platter by Karol Okrasa.

Można więc powiedzieć, że w pionkowskim “Czerwonym” gościła prawdziwa gwiazda. Jednak podczas spotkania z uczniami, a następnie w trakcie warsztatów, można było odnieść wrażenie, że przyjechał człowiek przesympatyczny i pełen pozytywnej energii, który barwnie i bardzo ciekawie opowiada o gotowaniu i zupełnie nie czuje się gwiazdą.

– W życiu najważniejsze jest, aby być sobą, a w kuchni chodzi o to, aby nie kopiować, ale przede wszystkim kreować. Trzeba próbować wszystkiego, bo ten co nie próbuje, nie wygrywa. Ale jeśli nie spróbuje, to potem żałuje, że się nie odważył i czegoś nie przetestował. Nie wszystko, co gotuję jest dobre i od razu smakuje, ale wciąż próbuję i tworzę. Moje warsztaty nie są po to, aby kogoś nauczyć gotować, bo nauczać mogę kogoś u siebie w kuchni. Tutaj chce przede wszystkim pokazać młodzieży jak się inspirować, skąd czerpać wiedzę, jak być trendy – mówił Karol Okrasa.

Podczas warsztatów znany kucharz wraz młodzieżą przygotowywał łososia w przeróżnych postaciach. Uczniowie samodzielnie, polegając na wskazówkach mistrza, mogli przyprawić, przyrządzić, dorobić dodatki, sosy, różne majonezy, a na koniec ozdobić i podać potrawę według własnych upodobań. Efekty można podziwiać na zdjęciach, a po degustacji możemy tylko napisać – smakowało jeszcze lepiej niż wyglądało!