Składniki:
– 2-3 główki kapusty do gołąbków,
– 0,8 kg ryżu podgotować,
– 1-1,5 kg mięsa wieprzowego mielonego,
– 4,5 cebul (zeszklić na maśle)
– 2 małe przeciery pomidorowe,
– 2 żółtka jaj (bez białka),
– przyprawy: sól, pieprz, zioła,
– olej.

Mielone mięso, podgotowany ryż i podsmażoną cebulę mieszamy w większej misce. Dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz i zioła. Wyrabiamy, dodając pod koniec 2 żółtka.
Tak przygotowane nadzienie wkładamy na sparzone liście kapusty, zawijamy i układamy w gęsiarce, na dnie której podlewamy warstwę oleju i zbędne liście, by gołąbki się nie przypaliły podczas pieczenia. Wypełnioną gęsiarkę gołąbkami nakrywamy liściem kapusty. Gołąbki polewamy olejem i sokiem pomidorowym lub rozrzedzonym przecierem, by dno nie było suche i była wilgoć do parowania. Gołąbki mają się parować a nie gotować w wodzie.
Pieczemy w piekarniku około 2 godziny w temperaturze 170-180 ˚C. Gołąbki można podać z kaszą gryczaną i pieczarkami (grzybami).

KGW Tymienianki

KGW Tymienianki

Początki działalności Koła Gospodyń Wiejskich w Tymienicy, gmina Chotcza sięgają roku 1978. Od samego początku KGW „Tymienianki” przyjęły szczególny kierunek działalności, tj.: odtworzyć i zapisać dla przyszłych pokoleń tradycję, zwyczaje i obrzędy naszego regionu. I to się udaje. Przy KGW działa zespół śpiewaczo – obrzędowy, który swoim bogatym repertuarem zgromadzonych pieśni z regionu promuje Ziemię Lipską na dożynkach, festynach, przeglądach, festiwalach m.in. w Lipsku, Solcu nad Wisłą, Zwoleniu, Przysusze, Zambrowie, Kozienicach, Płońsku, Tarnogrodzie i Kazimierzu Dolnym nad Wisłą. Rozgłośnia Polskiego Radia Kielce nagrała i wyemitowała godzinny program z zespołem, prezentując na swojej antenie pieśni z regionu radomskiego Powiśla. Dorobek zespołu można usłyszeć w licznych audycjach Regionalnej Rozgłośni „Radia Lipsko”, obejrzeć w trzech foto-książkach i co najmniej dziesięciu filmach dostępnych w Internecie na YouTube.
„Tymienianki” organizują warsztaty kulinarne, spotkania dotyczące robienia ozdób świątecznych, malowania pisanek, robienia palm wielkanocnych. W zajęciach uczestniczy młodzież szkolna i mieszkańcy wsi. Przez wiele lat wspólnie z kadrą pedagogiczną i uczniami Szkoły Podstawowej w Tymienicy organizowane były „spotkanie wigilijne” prezentujące tradycje świąteczne regionu.
Kiermasze i jarmarki, w których uczestniczą „Tymienianki”, zawsze są połączone z degustacją potraw regionalnych własnego wyrobu. W 2022 roku Koło Gospodyń Wiejskich wydało własną książkę pt. „Pyzy, gołąbki, kopytka i inne dania naszej kuchni” – prezentując przepisy kulinarne jako tradycyjne smakołyki regionu.
KGW „Tymienianki” brały udział w konkursie „Polska od kuchni”, zdobywając w 2021 r. w Radomiu II nagrodę za pieśni weselne, a w 2022 r. w Płońsku koło zostało wyróżnienie za potrawę „Żeberka w kapuście”. W 2021 roku w konkursie „Smaki południowego Mazowsza” Tymienianki otrzymały wyróżnienie za potrawę „Kopytka po dworsku” (przepis na tę potrawę znajduje się w internecie).
W 2021 roku KGW „Tymienianki” uczestniczyły m.in. w III Mazowieckim Kongresie Kół Gospodyń Wiejskich w Górznie k. Garwolina, a w bieżącym roku reprezentowały powiat lipski na Dożynkach Województwa Mazowieckiego w Lelis k. Ostrołęki, zdobywając w rywalizacji konkursowej wieńca dożynkowego wyróżnienie i nagrodę pieniężną.

Skip to content