SKŁADNIKI

 10 SZTUK

  • 125 g sera białego
  • 125 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 150 g mąki pszennej
  • 300 g rabarbaru
  • 3 łyżki dżemu  truskawkowego
  • żółtko
  • płatki migdałów zrumienione na suchej patelni
  • cukier puder
  • 3 łyżki śmietanki kremówki,  skórka starta z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

  • Ser rozdrobnić , dodać posiekane na kawałeczki masło, cukier i cukier wanilinowy, zagnieść na jednolitą masę, następnie dodać przesianą mąkę i złączyć składniki w kulę. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki.
  • Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 2 – 3 cm kawałki, wymieszać z dżemem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na placki o grubości około 1/2 cm, podsypując blat i wałek mąką. Wycinać kółka  szklanką  ( średnica około 8-10cm) układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować żółtkiem, zawinąć brzegi do środka a na środku ułożyć kawałki rabarbaru.
  • Piec przez 25 – 30 minut aż spód i brzegi ciasta będą chrupiące i zrumienione. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałów.
  • Oprószyć cukrem pudrem i/lub polać lukrem pomarańczowym .
  • Lukier zrobimy mieszając śmietankę kremową z cukrem pudrem i skórką z pomarańczy.
Skip to content