SKŁADNIKI
10 SZTUK
- 125 g sera białego
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 150 g mąki pszennej
- 300 g rabarbaru
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
- żółtko
- płatki migdałów zrumienione na suchej patelni
- cukier puder
- 3 łyżki śmietanki kremówki, skórka starta z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
- Ser rozdrobnić , dodać posiekane na kawałeczki masło, cukier i cukier wanilinowy, zagnieść na jednolitą masę, następnie dodać przesianą mąkę i złączyć składniki w kulę. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki.
- Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 2 – 3 cm kawałki, wymieszać z dżemem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na placki o grubości około 1/2 cm, podsypując blat i wałek mąką. Wycinać kółka szklanką ( średnica około 8-10cm) układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować żółtkiem, zawinąć brzegi do środka a na środku ułożyć kawałki rabarbaru.
- Piec przez 25 – 30 minut aż spód i brzegi ciasta będą chrupiące i zrumienione. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałów.
- Oprószyć cukrem pudrem i/lub polać lukrem pomarańczowym .
- Lukier zrobimy mieszając śmietankę kremową z cukrem pudrem i skórką z pomarańczy.