Czas leżakowania ciasta: nie mniej niż 28 dni
Czas pieczenia 1 blatu pod piernik: 18 minut
Liczba porcji: 3 pierniki – 15 x 30 cm
Składniki:
1 kg mąki pszennej tortowej
500 g miodu naturalnego – np. 250g malinowego i 250g gryczanego ( jeśli dasz 500g gryczanego dostaniesz bardziej aromatyczny piernik)
400 g cukru
250 g prawdziwego masła- min 82% tłuszczu
4 duże jajka
3 płaskie łyżeczki sody – około 20 g
pół szklanki mleka – 125 ml
50 g przyprawy do pierników
10g zmielonych goździków
10g cynamonu
pół płaskiej łyżeczki soli
Składniki na polewę czekoladową
120 g prawdziwego masła
260 g czekolady gorzkiej
Pozostałe składniki
750 g powideł śliwkowych do przełożenia
garść siekanych orzechów do dekoracji
Przepis na piernik jest znany u nas od pokoleń . Przechodzi z rąk do rąk. Ciasto może leżakować do roku czasu tylko trzeba zachować temperaturę w wysokości 3-5 stopni Celsjusza. Surowe ciasto na piernik staropolski szykujemy najpóźniej na 4 tygodnie przed Świętami. Pieczemy zaś na 2-4 dni przed podaniem, by piernik zrobił się idealnie miękki i rozpływał się w ustach.
Wykonanie
W garnku umieść cukier. Dodaj też 500 gramów naturalnego miodu oraz 250 gramów prawdziwego masła. Podgrzewaj wszystko na małej mocy palnika, mieszaj całość 15-20 minut .Cukier nie musi się jednak całkowicie rozpuścić w miodzie i maśle. Słodka masa ma być bardzo gorąca, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Rondelek z masą odstaw do przestudzenia. Do miski przesiej kilogram mąki pszennej z trzema płaskimi łyżeczkami sody. Dodaj pół płaskiej łyżeczki soli oraz 50 gramów mieszanki przypraw do piernika razem z 10g mielonymi goździkami i 10g cynamonu. Do garnka wlej też pół szklanki mleka. Wbij jajka i przelej przestudzoną słodką masę z cukru, miodu i tłuszczu. Starannie mieszaj i wyrabiaj ciasto, aż zrobi się idealnie gładkie. Surowe ciasto będzie dość gęste, jednak za luźne, by można je było formować. Surowe ciasto podczas dojrzewania w chłodzie z czasem tężeje i robi się twardsze oraz plastyczne.
Gotowe, surowe ciasto pod piernik przełóż do szklanego, kamionkowego lub stalowego naczynia Naczynie przykryj przezroczystą folią lub przykrywką i odstaw w chłodne miejsce. Możesz też najpierw przykryć ciasto ściereczką a potem przykrywką, by zostawić małe szczeliny na przepływ powietrza. Do przechowywania ciasta na piernik staropolski najlepsza będzie lodówka bądź też inne chłodne miejsce (Temperatura 5-10°C) Dojrzałe ciasto (jeszcze zimne, czyli wyjęte bezpośrednio z lodówki) przełóż na obsypany mąką blat i podziel na trzy równe porcje. Każdą część ciasta rozwałkuj na placek o wymiarach zbliżonych do foremki. Pamiętaj o tym, by lekko podsypywać ciasto mąką, gdyż surowe ciasto jest plastyczne, ale trzeba je dość cienko rozwałkować. Piec każdy w temp.175 stopni grzałka góra/dół 18 minut do wyrośnięcia i zarumienienia piernika.
Na pierwszy blat wyłóż około 375 gramów powideł śliwkowych i rozprowadź je po całej powierzchni ciasta. Następnie połóż drugi blat ciasta i znowu wyłóż około 375 gramów powideł. Na samej górze ułóż trzeci blat. Wielki piernik zaraz po całkowitym przestudzeniu luźno zawijamy w torbę spożywczą i odkładam w chłodne miejsce na jeden dzień, by ciasto ładnie się związało..
Następnego dnia podziel piernik na trzy mniejsze pierniki i wymiarach 15 x 30 cm każdy. Około 120 gramów prawdziwego masła umieszczamy w rondelku i roztapiamy powoli na małej mocy palnika. W tym czasie siekamy około 260 gramów dobrej czekolady gorzkiej minimum 60 procent lub też łączymy czekoladę gorzką z mleczną. Gdy masło całkowicie się roztopi, można je zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy z masłem w gęstą polewę. Jeszcze gorącą polewę wylewamy na pierniki i rozprowadzamy ją po całej ich powierzchni (i góra, i boki). Zanim czekolada zastygnie, polecamy dodatkowo udekorować pierniki np. siekanymi orzechami włoskimi.
KGW Luxbabki
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH LUXBABKI Z ZAKRZEWA KOLONII I NATALINA
Panie działają od 3 lat w gminie Zakrzew. „Lux” oznacza światło, dlatego panie starają się szukać tego światła, aby jak najlepiej wypełniać swoje obowiązki, zadania, jako żony, matki, babcie, ale również by dzielić się tym światłem z tymi, których spotykają na swojej drodze. Dotychczas KGW zaangażowało się w Marsze dla Życia i Rodziny, dzięki współpracy z Duszpasterstwem Rodzin w Radomiu, Dzień Dobra, organizowany przez diecezjalną Caritas, Orszak Trzech Króli czy Bal Wszystkich Świętych, organizowany przez parafię w Zakrzewie, czy Dożynki Gminne w Zakrzewie. Współpracują z OSP Zakrzew, pomagając przy organizacji Festynu Rodzinnego, Dnia Strażaka czy też obchodach 100-lecia otrzymania Sztandaru. Strażacy z kolei zapoznają panie z zasadami pierwszej pomocy. Członkinie KGW działają również dla lokalnej społeczności, spotykając się z seniorami na kolędowaniu, śpiewaniu pieśni patriotycznych, a przy współpracy z Przedszkolem Samorządowym w Zakrzewie zorganizowały biesiadne spotkanie „Pogodna jesień seniora”. Wszystkie członkinie KGW Luxbabki życzą czytelnikom R24 błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia i prawdziwej radości z narodzin Jezusa!