WEDŁUG PRZEPISU KGW Z CHMIELEWA „AKTYWNE KOBIETY”

Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
4 garście suszonych podgrzybków
4 duże cebule
1 mała marchewka
10 śliwek suszonych
1 kwaśne jabłko
10 łyżek oleju
przyprawy: liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz.

Sposób wykonania:
Grzyby zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc, aby się namoczyły. Po namoczeniu krótko obgotowujemy, a następnie wodę odlewamy, grzyby zostawiamy na sicie, aby odciekły.
Kapustę gotujemy do miękkości, dodając do niej startą na tarce marchewkę i przyprawy: liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju na dużej patelni dodając szczyptę soli i pieprzu. Gdy się zeszkli, dodajemy pocięte w paski ugotowane grzyby, pocięte w paski suszone śliwki i obrane ze skórki i pokrojone w plastry jabłko. Wszystko razem dusimy na patelni przez 30 minut. Ugotowaną, wystudzoną i odcedzoną kapustę wkładamy na patelnię do duszonej cebuli z grzybami i śliwkami, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą i razem dusimy pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu, często mieszając. Kapustę podajemy jako jedno z dwunastu dań na wigilijny stół, do smażonej ryby i pieczywa.

KGW Z CHMIELEWA „AKTYWNE KOBIETY”

KGW Z CHMIELEWA „AKTYWNE KOBIETY”

Koło Gospodyń Wiejskich w Chmielewie, gmina Magnuszew – Aktywne Kobiety działa od grudnia 2018 roku. Zrzesza 20 kobiet i angażuje się w życie społeczne Gminy, biorąc czynny udział w dożynkach gminnych i powiatowych, przeglądach KGW itp.
Koło organizuje i prowadzi różnego rodzaju warsztaty i zajmuje się wyrabianiem rękodzieła m.in. ozdób wielkanocnych i bożonarodzeniowych, decoupage, papierowej wikliny, kwiatów z papieru. W lipcu 2022 roku „Aktywne Kobiety” wzięły udział w zorganizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa etapie powiatowym VII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”, które odbyło się w Kozienicach, a ich danie „Chłopskie jadło po Chmielewsku, czyli duszone żeberka po wiejsku z kładziokami i surówką”, zajęło pierwsze miejsce.

Skip to content